01 April 2016

Umrah Trip Part 1

Aku pun tak tau nak start dari mana citer Umrah ni. Nak cerita daily basis kang berjela pulak korang nak membaca. Perhaps aku akan cerita whatever that comes into my mind, any incidents or experience yang significant kat aku.

Honestly, preparation aku sangat poor. 

Ni bukan first time aku pegi. 3rd time technically.

Tapi 1st time masa aku umur 3 tahun. 2nd time masa umur 15. So agak2 la..memang tak feel sangat both times. So consider 1st timer jugak la.

Kitorang ambik pakej from Faizin (adik beradik Andalusia). Banyak benda uruskan sendiri sebab group kitorang kecik (25 org, 18 adalah family semata2) and mutawif kat sana adalah husband adik ipar aku. (Biras aku lah kiranya)

Dari awal aku rasa cam byk dugaan cth mcm Visa application tak lepas (our visa was approved less than a week sblm pergi!)

Ada pegi kursus Umrah tapi we went half day jer so memang tak cukup. Buku panduan memang ada, tapi aku tak baca prior to pegi. Dah sampai sana, nak niat bagai baru hegeh2 bukak buku.

Bagus konot!

Nasihat aku, (utk diri sendiri) lain kali kena ada ilmu. Ni bukan pegi bercuti. Ni nak beribadat, kena cukupkan ilmu paham!

Then preparation baju2. Ada yang terkurang, ada yg terlebih aku bawak. Sbb tak tau condition hotel mcm mana, towel ada ke tak.. so aku bawak la towel sendiri. 4 ketul towel kau bayang la dah suku beg penuh!

Then mcm telekung semua, mcm kain tak yah la bawak. Sbb kat sana pakai jubah and stokin, sarung tudung/mini telekung then jalan ke masjid. Aku ni berbondong2 bawak kain sekalik. Tak reti kan..

And for ladies, preparation in case period.

Ni kena citer panjang. Lain post. Aku period kat sana. There is so much things you should know kalau jadi mcm aku. Lain post yeh.


Preparation physical tu sudah semestinya. Badan kena sihat. Mentally also kena prepare. Orang arab ni bukan mcm org kita. Kesabaran kena tinggi. Aku ni, memang rasanya ujian paling banyak tahap kesabaran bila berdepan dgn org Arab.

Ada sekali tu, beratur nak masuk toilet (oh dont get me started on their toilets!).
Punya lama beratur, Balqis dah kat depan pintu. Sekalik pintu bukak, sorang nenek (nenek ok!) arab ni selamba tepis Balqis pas tu dia masuk dulu.

Muka toya.

Aku pandang Balqis, Balqis pandang aku. Urut dada dua2 org.

Orang Arab ni mmg sinonim dgn kasar.
Memang la.. kita paham itu culture diorang. Tapi that doesnt make it right! And most importantly it doesnt mean that I have to accept it!

Tapi dah kat sana, sabar je la aku boleh buat. Takkan nak cari gaduh pulak. Mulut pun kena jaga. Kalau tak tahan sabar, masuk lokap dah aku kot sbb pukul org. Muahahahhah


Aku cakap kat Balqis

"Jangan kawin dgn org Arab plis!"

Dia kata 

"Ma ni..habis kalau dah jodoh mcm mana?"

Hey kau baru 13 ye nak lawan cakap jodoh2 bagai amboiiiiii


Sekalik Tuhan nak tunjuk aku dpt menantu org Arab khenn..

Pitam.



OK la dah esok2 aku sambung. 



Us at Jabal Rahmah

6 comments:

Norlida Mohd Nor said...

Yup Konot nih bukan bercuti nih nk buat ibadah rebut segala pahala...
Suppose ur travel agent ada bg tips psl baju and can google jugak...
Aku rasa bersalah x share dgn ko...
And pasal period gak....
And Arab people... Mmg dorang kasar tp nak wat cmna tuh semua dugaan kena sabar...sabar...sabar

Norliana Abdul Rahman said...

Apa bersalahnya dot..banyak tips ko share dgn aku. Pasal baju tu mmg ada je dgn list dari travel agent. Tapi biasa la aku ni nak kena experience sendiri jugak baru nak paham..hehe

Norliana Abdul Rahman said...

Apa bersalahnya dot..banyak tips ko share dgn aku. Pasal baju tu mmg ada je dgn list dari travel agent. Tapi biasa la aku ni nak kena experience sendiri jugak baru nak paham..hehe

Cik Sar said...

Alhamdulillah beb.. pengalaman with arab ppl ni mmg mengundang sangat kan..aku kat sana jadi diam sangat sebab takut tersalah cakap..semoga kita dapat menunaikan haji soon ye beb

Norliana Abdul Rahman said...

Insya allah beb!

Norliana Abdul Rahman said...

Insya allah beb!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...