04 February 2016

Resepi Ayam Masak Gajus

Lama tak share resepi kan?


Ni masak last week. Janji nak update resepi tapi sampai ke sudah tak de masa nak update.

Anyway,
Meh try yang ni. Memang sedap! (ikut tekak aku la). Well if you're a fan of Kung Pao Chicken and whatever yang similar, you will love this.




Resepi googled dan di improvised ikut apa yang ada dalam dapur.


Nama dia actually AYAM MASAK GAJUS.


Ni bahan2 and cara2 buat.

Gajus dalam half cup, goreng tanpa minyak

Ayam (I use 10 ketul wing & drummet, potong kecik2), marinade with garam, kunyit, tepung jagung and minyak bijan.

Goreng ayam separuh masak, ketepikan.

Bawang merah 1 1/2 labu, bawang putih 3 ulas, halia seinci, hiris nipis2, dan tumis all 3 items dengan 2 sudu besar cili giling. Pakai lebihan minyak goreng ayam tadi.

Masukkan, sos cili (2 sudu besar), sos tiram (2 sudu besar), kicap cair (2 sudu besar), kicap manis (2 sudu besar) dan minyak bijan (1 sudu besar)

Last sekali masuk ayam and gajus tadi and biar sampai masak.


Senang kan?


Actually gajus ni kitorang tak makan sangat, tapi ikut resepi, gajus ni akan menaikkan aroma masakan. Memang betul. Sebab bila aku masak same thing, without gajus, mmg lain dan kurang sedap rasa dia.



Try la ye.. pas tu jemput aku makan :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...