Assalamualaikum,
Sebab hari ni hari Ahad, mesti korang nak masak best2 kan?
Apa kat kita try masak nasi ayam ala che puan konot ecewahhhhh
Tapi ada gambar ayam je. Jadik la kan?
Nasi ayam ni sebenarnya nak buat senang sebb mcm masak nasik and satu lauk je. Tapi mr p jenis wajib ada banyak lauk so dia mintak bergedil.
Ai kan mithali? Harus masak apa yang dia mintak
#tengah pk nak henbeg apa
Ok jom tengok resepi
A. Bahan-bahan untuk sup
-1 sup bunjut adabi
-Ayam agak2 lah untuk satu family makan
-Bawang besar 1 biji medium hiris kasar
-Bawang putih 4 ulas ketuk
-Halia 1/2 inci ketuk
-Garam dan bahan perasa
B. Bahan-bahan untuk sambal / cili
- 4 biji cili merah buang biji
-1 biji cili padi (tak payah kalau tak suka pedas)
-Sebiji tomato medium
-3 ulas bawang putih
*blend bahan di atas*
-Sos cili
C. Bahan-bahan untuk kuah kicap
- Sos tiram
- Kicap manis
D. Bahan-bahan untuk marinade ayam
- Sos tiram
-Kicap manis
-Salt and pepper
- Daun pandan untuk masak nasi
-Serbuk kunyit untuk masak nasi
Cara-cara masak
Masukkan semua bahan-bahan A, renihkan atas api sampai ayam 3/4 masak.
Keluarkan ayam, tunggu sejuk, campurkan dengan bahan marinade ayam (D). Perapkan.
Masak nasi mcm biasa, tapi guna air sup tadi, tambah daun pandan and serbuk kunyit sikit.
Dah blend bahan-bahan utk cili (B), masak atas api, campur dgn kuah sup sikit and sos cili. Agak2 la ejas campur sos cili and/or garam sampai rasa dia best.
Campurkan bahan nak buat kuah kicap (C) with kuah sup and panaskan atas api. Same here, pandai2 la ejas rasa dia, nak tambah garam or kicap/sos tiram.
Dah siap.. jangan lupa ayam ye adik-adik!!!!
Ayam yang marinade tadi, boleh la masuk oven, bakar dlm 30 minit cukup. Sebab tadi dah masak dlm sup. So tak yah lama2.
Kalau nak, tambah bawang goreng and daun bawang dlm sup :)
Fuh.. panjang rupanya resepi... esok-esok la update resepi bergedil yek?
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment