29 August 2011

Ni la kekdahnyer kalau tak cuti before raya..

Mood keje adalah negatip limablas..
Tapi best, pasal jalan adalah tidak jem :)
Tapi lagi best kalau buleh balik rumah dah tido jemaah dgn anak2 and suami.. huhu

Anyway, I havent cerita about balqis berpuasa.. have i?

Aku start training dia sejak umo 5 tahun. Masa ni dia still minum susu, so aku cakap kita start posa susu. Hehe.. Jadik la kan nak start training?





Then umo 6 tahun, tak ingat sgt cemaner pulak, but I think memang tak de la puasa penuh tahun ni. Takat half day tu memang byk lah. Tapi blum start bangun sahur lagi. So normally by tengahari tu mmg konfem la bukak posa dia.. :)






Then umo 7 tahun, last year. Masa ni, dia semangat sikit nak puasa and bangun sahur. Sebab kak ani and family tinggal dgn aku during the whole ramadhan (b4 they went off to canada). Bila dgn ramai2 cousin tu, dia seronok sikit nak bangun sahur. Masa ni, dapat ler 7 full days dia puasa. Hari2 yang lain, ada yang tak bangun sahur. Ada yang sahur kol 10 pagi :) then terus ‘puasa’ sampai maghrib.






Ok ler tu.. ada improvement.

This year, memang byk sgt la improve. And I am sooooo proud of her. I realize tho, that tak semua bebudak sama. Ada yang at the age 6 dah puasa penuh. But tak kisahla kan.. bukan nak compete pun. To me, apa yang penting kerjasama ada improvement, and paling penting is dia tak MENIPU.

1st day, aku balik keje, and tengok muka dia happy jer. Aku tanya “puasa tak?” Dia kata “tadi kat sekolah minum sikit” Aku tanya “kenapa?” dia kata “tak tahan sangat.. rasa nak pengsan”  So aku pun try ler cakap elok2 supaya dia tahan sket rasa lapar dahaga tu..

2nd day, dia balik sekolah, muka memang muncung 5 kaki. Tak boleh tegur, terus melalak2 keluar 5 baldi air mata. Memang mcm org somalia kebulur dah aku tengok! Kesian pun ada.. tapi aku keraskan hati sbb nak ngajar.. Alhamdulillah okay..

3rd day, aku call rumah kol 11 pagi and aku dengar dia dok melalak2 sebab tak nak posa.. ngahahha.. Sofeya siap ejek dia.. “kak qis nangis.. uwaa.. uwaaa.. uwaa..” keh kehh.. Then dia balik skolah tu, dia sendiri admit yang dia minum sket masa rehat.. ok fine. Aku try tak nak marah sebab she’s been so truthful to me. At least dia tak menipu kan?

4th & 5th day.. puasa penuh. Muncung tak yah citer, tapi dia posa. Bila dia muncung and penat giler, at least I know dia memang puasa betul. Tak de curi makan or minum.

6th day. TAK BANGUN SAHUR. Actually aku dah bangun and prepare makanan siap2. Then since awal lagi aku pun baring kejap.. tengok2.. dah kol 6.15. Keciwa sungguh! Well, kesian mr p la, aku memang tak posa masa ni. And since it was Saturday, memang agak kesian kat balqis (puasa on weekends lagi letih pada aku). Tambah pulak we heret the kids ke sana ke mari, so by 3 lebih mcm tu aku tgk balqis dah pucat lesi, so I let her buka.

7th day onwards.. alhamdulillah dia puasa penuh. And since then, tak de muncung, tak de melalak. By petang pun ok jer aku tgk. Memang nampak la letih, but she’s doing okay..

Recently on the 26th tu, dia suddenly demam. So I let her buka and makan ubat. Aku balik keje tu dia siap cakap “bestnyer tak posa.. “ngahaha.. sabo je nak oiii..

So in total (tak include hari ni, last day) 4 hari je la dia tak puasa. Which to me, an excellent improvement dari previous years, and aku memang proud sgt dgn dia!

So, gitu la cerita anak dara saya berpuasa. Insya Allah, tahun depan boleh puasa penuh k?



Jap agik ai nak balik dah.. 
Hari ni balik 'kampung' ke rumah mertua kat USJ
Esok pagi lepas raya balik 'kampung' ai pulak kat Selayang

Then as usual gerak ke Melaka, the 'real' kampung!
And next day (Rabu), kitorang akan ke JB
And the next day (Khamis), kitorang akan keeeeeeee..........

UNIVERSAL STUDIO SINGAPORE!!


weeehooooo!!!

i like to move it move it!!



2 comments:

Madam Sooyaree said...

Waa.. syabbas betty! Aku rasa bebudak ni senang nak puasa kalau dia tgk budak lain pose. Macam ada my niece, umur 4 tahun dia start puasa, pasal kakak dia puasa. Tapi time berbuka toksah cerita la, sampai Isyak tak habis makan, hahaha

Konot said...

muahahah betol betol.. sampai isya, kalau boleh nak stay up malam2 sebab nak makan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...