18 August 2011

Being young..

  pic googled


Aku consider myself as boleh tahan matured, age wise lah kot. Bukan muda lagi, dah masuk 34 dah tahun ni. Which means aku dah keje almost 12 yrs.

Of course, masih blum cukup matured kalau compare to other people, but boleh tahan experienced jugak la as compared to fresh graduates.

Why suddenly this topic, ntah la, I guess sebab lately ni nampak byk incidents in working environment yang melibatkan those younger generations.

I’ve been young jugak dulu, masa mula2 keje, ohhh I feel that I am such an important figure in the company, that the company memang depend habis la kat aku. That no other staff can do what I do and have the skills that I have.

Being young and immature, aku pernah jugak rasa mcm.. eh.. aku yang buat keje byk2, bosses tak de buat apa pun, tapi dpt gaji byk, as compared to aku yang gaji seciput.. tak adil!

Ye la masa tu rasa boss2 ni duduk goyang kaki and reply email je keje diorang, where as we the junior people yang do all the work.

First time aku ter-open when aku kena lead a team kat this one company dulu, when my staff jokingly said “bagi I jadi team lead lah.. hari2 I reply email jer mcm u!”

Keh keh keh…

Oooo kau ngata aku tak de keje eh? Then I realized, people look at me exactly mcm aku punya perception kat boss aku dulu.. hmmmmmm.. talking about what goes around comes around kan…

Ntah la, lately byk aku dgr similar complaints from my younger colleague. Similar as in sometimes I see myself in them.

Nak gelak pun ader.

As a more matured colleague, aku just bagitau and advise diorang on the right thing to do. Sometimes, when what I say tak kena dgn apa yg diorang nak dengar, I sensed that they don’t like it. Ahh.. biasa lah. Aku dulu pun kalau tgh marah2 pasal keje, we thought that we are the only one yang betul.  Mana nak dengar dah rational from org lain.

Similarly now.

I guess, some people just have to learn their lessons the hard way kot. (like I did pun)

*tetiba aku semangat pasal keje la pulak kannnnnn*

2 comments:

Madam Sooyaree said...

Semangat... hahaha.. Iolls darah muda, cepat naik hangin kat tempat keje dulu. Stress tahap cipan. Sampai lelama dah immune ngan stress, skang ni lileks aje. Anak makan sampah pun ok, haha

Konot said...

iolls jeles dgn uolls.. bleh nampak anak besar depan mata. pagi tadi anakku emo, dia kata "mama pakai baju rumah la, jangan pegi keje"

waaaaaaaaa.. iolls sedih!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...