14 April 2011

alkisah maid

ada beberapa org jugak yg tanya aku, mcm mana kekdahnyer ada maid, mcm mana aku handle maid aku, ok ke idak, u know, benda2 cenggitu. disebabkan my first maid tahan dgn aku for 5 years, and my current maid dah duduk dgn aku for 3 years.. so most of them perceive yang aku ni sgt lucky sebab dpt maid yg bagus.

what you people dont know is that the tahap kesabaran yang aku ada, and what actually are the things that i have to deal with every single freaking day.

bukan senang, nak ambik a foreigner, ntah sapa2 pulak kan, duduk dgn kita. duduk serumah pulak tuh. basically jadi part of our family. and true, bukan senang nak treat dia as part of our family. kekdg ada kes yg kita dah layan elok2 mcm family, naik kepala pulak kau kan.. kang treat mcm hamba, kata kejam pulak kan? memang susah.

tapi i always believe that kita mmg mcm mana pun kena anggap maid tu part of our family. unless klu ada yg dtg pagi balik petang, yg jenis ni senang kau nak treat mcm pekerja. tapi klu dah kes duduk satu rumah, nak tak nak, sedikit sebyk mmg kena anggap mcm family.

mcm maid aku yg skang ni, agak berumur. so dia anggap aku ni mcm anak dia, and dia mmg sayang btul dgn anak2 aku. tapi bila dah anggap kita ni mcm anak dia, dia punya membebel tu.. mak aihhh.. mengalahkan mak aku okeh. in fact, mak aku pun tak de membebel mcm gitu.

sakit telinga, sakit jiwa, tell me bout it. kekdg aku rasa mcm nak tepek masking tape je kat mulut dia. kekdg sampai 10-15 minit she can talk NON STOP. i kid you not. seriously. balqis pun selalu buat muka bila maid start membebel, aku normally suruh dia buat dek je.

tahan je la beb.. nak buat mcm mana lagi kan?

tu belum masuk part dia suka buat muka masam and terasa sensitip unnecessary. org tua kan.. tak boleh salah cakap sikit, dia tarik muka masam and terasa yg  bukan2. aihhh.. kita pulak kena jaga hati dia kan? tak boleh nak ditegur lebih2. terasa bukan  main.

nak harap keje elok, tak de la perfect mana. berhabuk je lagi rumah aku. dah nama org tua, buat keje pun slow. maid aku yg dulu, weekend tu mmg rilek habis, sbb during weekdays itself dia dah siap kemas cuci satu rumah, and gosok baju. maid yg ni, cuci rumah and gosok baju dia buat on weekends. pas tu satu hari suntuk dia kemas rumah, satu hari suntuk lagi dia gosok baju.

giler slow okeh buat keje.

tapi ada aku kisah? ada aku marah? tak de.. aku tak pedulik. kau buat la at your own pace. aku tak pernah nak push. tapi yang aku nak hangin kekdg dia pulakkkk yang komplen, penat keje, hari2 ada je keje, tak de cuti, weekend lagi bertambah penat.

aihhh.. dah kau buat keje slow, sapa suruh?

pas tu tak habis2 nyalahkan sofeya yg mengada, dia langsung x boleh buat keje. bukan ke kau jugak yg manjakan budak tu since kecik?

nyalahkan orang mmg nombor satu.

gelas/pinggan mangkuk pecah, sofeya main
air tumpah, balqis buat
vacuum rosak, sofeya buat

pendek kata, semua salah org. diri sendiri tu perfect sgt!

considering these, aku mmg selalu sgt rasa nak hantar je dia balik. byk kali aku rimas and tensen and sakit jiwa sbb dia.

tapi bila memikirkan dia jaga anak aku elok, dia sayang anak2 aku mcm anak sendiri,
considering dia tak pernah nak mencuri / menipu (i think la),
considering dia sangat penyabar nak jaga sofeya yang kuat mengamuk

aku pun menyabarkan je la hati.

sabar konot, sabar...

after all mmg tak boleh dpt maid yg perfect. like mr p selalu  kata, apa yg kita nak sebenarnya. pada aku, mmg aku nak maid utk tlg tgkkan anak2 while aku kuar bekerja. so, alhamdulillah aku dpt yg sayang and boleh harap jaga anak aku.

benda2 lain, mcm kemas rumah tak brapa nak elok, membebel, sensitif, keje lembab, i guess aku kena sabar kan je la kot. tutup la sebelah mata.

ni je la.. aku punya tips (if i may say that) and experience in handling maid. mmg kesabaran tu tahap maksima la.  sometimes ni one of the reason aku malas nak ada baby lagik. sebab aku penat dah fikir sapa nak jaga anak aku lagi (kalau ler maid aku ni nak balik terus kan).

sofeya dah semakin besar and pandai sikit, alhamdulillah. dlm 1-2 tahun lagi aku rasa kalau nak hantar nursery or tukar maid pun Insya Allah tak de masalah. tu yg aku contemplating kalau nak branak lagi..cemaner?

unless la aku dok umah full time, branak lagi 5 pun aku sanggup beb!!

LIMA????

*pengsan*

2 comments:

Nuyui said...

Our maid has been with us since 1991! She's still with us until this day. LOL Tapi kitaorang tak too attach to our maid sebab she taught us how to be independent and all. So so grateful to have her as 'part' of our family.

Konot said...

1991??? whoaaa!! that is 20 years!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...