Dah lama tak buat entry resepi. Tapi tak bermakna tak masuk tau! Hari2 kiter masak. Cuma malas nak ambik gambar and letak resepi.
Hari ni ni share resepi sup ayam.
Sup ayam pun nak share resepi kan.. matik la. But who cares la kan.. mana tau ada org diluar sana yang bebal 2 x 5 macam aku bab masak ni, sup pun baru hegeh2 nak belajar.
Sup memang la senang but after few trials, I finally found this one simple resepi yang aku rasa so far paling sedap and konsisten rasa dia.
Bahan2 (ni ikut yang aku selalu buat utk makan 1 family)
- Ayam (aku selalu guna 1 bahagian whole leg, 2 wings with drummet) cut into small pieces.
- Bawang besar 1 - size medium, potong kasar2
- Bawang putih 2 ulas, ketuk jek
- Halia 1 inci, ketuk jek.
- Sup bunjut adabi, 1 bunjut tu ler.
- Tomato 1 biji, potong besar2
- Daun bawang and daun sup, potong la ikut sukati besar mana nak.
- Garam
Cara2
- Masukkan semua bahan dalam periuk
- Taruk air agak2 la nak banyak mana kuah sup
- Didihkan and masak la sampai masak. (what do you call it? renihkan eh?). Aku masak on api slow agak lama.
- Meanwhile tunggu masak pegi la kemas rumah or eksesais. :p
SIAP!
Makan dengan nasi panas... huiii.. tak payah lauk lain dah!
Aku suka pairkan sup makan dgn nasi and sambal belacan. Tapi since sakit perut haritu, agak berhati2 nak makan pedas.
Balqis and Sofeya suka makan sup ni dgn bihun.
Mr p suka makan sup ni dengan daging goreng.
Resepi daging goreng tu nanti next entry ye :)
KLIK HERE : EPHYRA PROMO
10 comments:
Kat rumah i ni sup menu wajib. Every week mesti ada 1 hari yg menunya sup. Tak kisahlah sup ayam ke daging ke bebola ke sayur ke tp sup. Senang keje i hihihihi...
kat rumah i pun!!! mmg senang sgt keje kalau nak masak sup ni. pukul 6 start masak pun sempat lagi nak makan lepas maghrib!
nice!
thanks. ini resepi paling simple saye jumpe dari google. many thanks!
Heheh you are most welcomed!
mmg sedap rugi ooo klu x cuba..tq kak
lieyna, your most welcome :)
Sebagai seorang suami yang gagal dalam memasak, ini resepi paling senang dan sukses!!!
Terima kasih Puan Norliana. Semoga murah rezeki.
thank you hafiz! resepi dlm blog ni semua mmg wajib yang senang2 :)
Semua ingredients di rebus or tumis dulu seblm letak air?
Rebus je dulu.. tak payah tumis
Post a Comment