Ni actually masak few weeks back. Baru nak terhegeh2 post resepi.
Resepi masak lemak togeh bodo camni pun nak apdate... hmmphh..
Well anyway,
Iols tak pernah seumur hidup masak lemak cenggini, so bila first time masak harus lah digembar gembur satu daerah.
Nak call kakak aku tanya cemaner masak, tak boleh sbb aku masak petang, so adalah waktu pagi2 buta kat Canada.
Maka aku call la my chef tutor,
sapa lagi kalau bukan kak jemah gojes...
tetiba aku cam sama level putih mcm dia..padahal pompuan ni putih tahap melepak menggebu. iols ni kelabu asap sket..
ini penipuan semata2. ini adalah teknik lighting yang tidak disengajakan.
“ko kat ner, aku nak tanya resepi masak ni”
“aku tgh jalan gi lrt, balik ofis ni, ko nak masak apa”
“togeh masak lemak”
“bodo la kau ni......”
Sib baik kau gojes kak jemah… panggil aku bodo pun aku redo… hahha
“ko campur semua bahan2, bawang putih, bawang merah, cili merah, ikan bilis, santan dgn togeh dlm periuk”
“jangan bukak api dulu”
“dah satukan semua baru bukak api”
“api slow”
“dah menggelegak camtu ko godak”
“ko kena godak godak jangan sampai santan pecah”
*godak – kacau*
Maapkan my jawa pren :p
“jgn lama sgt nanti togeh lembik tak sedap”
“pas tu ambik gambar masuk blog”
Baik puan, ni gambar togeh masak lemak saya
But believe me, sedap kot. Tapi aku sorang je makan. Sebab rakyat jelata rumah aku semua tak makan sayur mcm ni.
tuk tahap 1 masterchep, kire ok dah ni..kuah lebey dr togey....layan..satu komen, periuk baru kew??
ReplyDeletep/s: ampes ko ckp aku jawa...
-kakjemahgojes-
eh eh kak jemah komen belog ai!!!
ReplyDelete*gaya2 jumpa retis*
miahahhaha
mana ko tau periuk baru haaaaa.. kot2 aku rajin sental periuk bagi bersinar kewww...
dah cepat bagi aku resepi sambal sotong!
beb,
ReplyDeleteNak lagi gorjes lauk ko, tambah kucai..lagi cantik, putih, kuning, hijau..
-Linda
oh ye ke linda? nanti aku masuk kucai plak k! pas tu aku tayang lagi kat sini.. hewhewhew..
ReplyDeleteokeh²..pastu ko jemput aku datang makan, seberang jer beb (hehehe)
ReplyDeletekuah lemak ni kena ada pair dia beb, baru makan ada kick..selalunya pair dia, sambal belacan & ikan masin goreng, atau sambal tumis ikan bilis..gitteww..!
then kuah lemak ni ko boleh inovasikan (tukar taugeh & kucai)dengan sayur kobis bulat tu, atau foo chok & ta hoon (rendam dulu bagi lembut, then rebus & pecahkan telur (ala² pouched egg gittew), baru letak pati santan..
amma, rumba nallarkek!
iskk.. linda! aku ni baru masterchep tahap 0.5... kau jgn advanced sangat!
ReplyDeletetak pun lunch hour kau dtg la umah aku buat tutorial.. boleh? hehehhe
lor, resepi masterchef tahap 0.5 la ni...
ReplyDeletekalo dak, aku mintak thai green curry..hahahaha
ok la Konot..sikit² belajar..yu ken du it !!