Kalau nak copy, sila copy nama dish in full ye, SAMBAL IKAN BILIS OHSEM.
*eh ada ke org nak copy resepi kau konot?*
Ah tak kira nak taruk jugak kat sini. Sebab aku ni ada penyakit suka lupa resepi sendiri. At least esok2 aku boleh godek blog sendiri balik kan?
Bahan2 untuk 4-5 org makan (atau aku sorang makan tambah 5 kali)
- Ikan bilis agak2 le dlm 2 genggam
- Bawang besar (sederhana) 2 labu – chop kecik2
- Bawang putih 4 ulas – chop kecik2
- Tomato sederhana 2 biji – chop kecik2
- Cili giling 2 sudu besar
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
** Because I don’t have asam jawa / asam keping, that’s why I use tomato. Plus, aku mmg tak pernah reti nak bajet bila pakai asam..
** Because I malas nak blend / tumbuk cili kering / bawang / tomato, that’s why aku chop jek. Gile la punya pemalas nak basuh blender, gigih aku chop kecik2.
** And because I malas nak rebus cili kering, aku beli siap jek cili giling.
Cara2 memasak
- Panaskan minyak
- Goreng ikan bilis sampai rangup
- Guna balik minyak yg goreng ikan bilis tadi, tumis bahan2 yang di-chop dgn cili giling. Tumis lama, smapai pecah minyak bak kata org. (Altho seriously, sampai skang aku tak tau mcm mana rupa pecah minyak)
- Masuk garam secukup rasa
- Masuk ikan bilis.
Siap!
Sangat sedap I tell you!
haha.syabas.syabas -linda mahadi
ReplyDeletemekasih linda gojes.. hihihi
ReplyDeleteHyeeee interesting. Cili giling brand ape yg sedap ye? Heee. #-zanna
ReplyDeleteHi zanna, dulu I selalu beli brand suri kot.. dlm botol putuh. Skang ni brand lain.. ntah apa nama x ingat. Tapi I suka yg pekat2.. kalau cair sgt x best!
ReplyDeletesy mtk resepi ye..tq
ReplyDeleteSila sila... :)
ReplyDeleteMaaf mencelah
ReplyDeleteKamu ni kalu nak jadi guru biarlah anak murid boleh ikut
Air tu masuk banyak mana. tengok gambar tu berair benar.
Kami ini anak murid bodoh.
cik anon,
ReplyDeletetak de masuk air pun. yg berair maybe from the tomatoes.
Terima kasih share resepi, simple tapi sedaaap! Saya copy dan paste ke blg saya tapi ade sikit adjust...hope its ok..
ReplyDeleteNo problem :) feel free to share ok :)
ReplyDelete